Prieskoninių augalų ir jų vartojimo žinynas

Prekės ženklas: Lututė

Prekės kodas: 9789955371274

Pardavėjas: ManoKnyga.lt

Kaina: 46.92

Knygoje aprašomi dauguma Lietuvoje savaime augančių arba auginamų prieskoninių augalų, taip pat nuo seno vartojami, bet mūsų šalyje neauginami augalai. Plačiau aprašytos 202 augalų rūšys, dar kelios dešimtys rūšių paminėtos šalia aprašomų giminingų augalų.   Skirtingai negu kituose, dažnai verstiniuose, leidiniuose apie prieskoninius augalus, šiame žinyne skaitytojas ras ne tik dažniausiai auginamus ir vartojamus mūsų ar šiltųjų kraštų augalus, bet ir mažiau žinomus, savaiminius ar rečiau auginamus senuosius vietinius prieskoninius augalus. Leidinyje aprašomi ir laukiniai, mūsų miškuose, pievose, ganyklose, paupiuose, paežerėse augantys augalai, kurie nuo senų senovės buvo vartojami kaip prieskoniai Lietuvoje. Kad leidinys būtų naudingas ne tik botaniniu, pažintiniu požiūriu, bet ir paprastam vartotojui, rengdami žinyną, autoriai pamėgino sujungti botanines, agronomines ir kulinarines augalų savybes.  Žinyne pateikiama bendrų žinių apie prieskonių istoriją, auginimą. Knygoje aprašoma augalo sistematinė padėtis, nurodomi lotyniški ir lietuviški sinonimai, kai kur pateikiami ir netikrieji augalų pavadinimai. Kiekviename apraše apibūdinama augalų išvaizda, gyvenimo forma ir būdas, auginimo ir dauginimo ypatumai mūsų šalies klimato sąlygomis, nurodomos maistui ir kitoms reikmėms vartojamos augalo dalys ir jų savybės. Knygoje gausu originalių ir įdomių kitų šaltinių receptų, patarimų, kaip kokius prieskonius vartoti, kada jų dėti į gaminamą ar jau pagamintą patiekalą. Leidinyje skaitytojas ras ir įdomesnių faktų, mitų apie prieskoninius augalus, jų savybes.  Prieskoniniai augalai aprašomi pagal lietuviškų vardų abėcėlę (pagal augalo gentį). Knygos pabaigoje pateikiami lotyniški ir lietuviški augalų vardai. Prie kiekvieno prieskoninio augalo pateikiamos spalvotos iliustracijos. Žinynas turėtų būti naudingas botanikams, prieskoninių augalų augintojams, norintiems paeksperimentuoti virtuvėje, ieškantiems subtilaus aromato ir įvairesnio skonio ruošiant kasdienį maistą.